Μινωικός Πολιτισμός

Η ΘΕΑ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ

Η ΘΕΑ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ

Το ειδώλιο της Θεάς των Όφεων που χρονολογείται το 1600 π Χ βρεθηκε το 1903 στο θησαυροφυλάκιο του τριμερές Ιερού στο ανάκτορο της Κνωσού.  Το ειδώλιο είναι φτιαγμένο από φαγεντιανή. Η θεά φέρει κάλυμμα στο κεφάλι πάνω στο οποίο κάθεται ένα αιλουροειδές. Οι Βολβοί των ματιών είναι διογκωμένοι και υποδηλώνουν ότι η θεά -ιέρεια βρίσκεται σε κατάσταση έκστασης.  Η θεά φοράει στενό περικόρμιο με κοντά μανίκια και έχει ανοιχτό πλούσιο στήθος, συμβολίζοντας την γονιμότητα. Στην μέση φέρει αιδιοθύλακα με ποδιά διακοσμημένη με εφαπτόμενα τρίγωνα. Φοράει επίσης μακριά κωδωνόσχημη στενή φούστα.

Η θεά – ιέρεια κρατάει στα χέρια της από ένα φίδι το οποίο στην Μινωική θρησκεία είναι ιερό ζώο και υποδηλώνει την χθόνια λατρεία. Στην Μινωική Κρήτη το φίδι αντιμετωπίζεται  ως καλοκάγαθο ζώο  “οικουρό όφι”. Η Θεά των Όφεων  συμβολίζει την θεά της γονιμότητας που ταυτίζεται με την Μητέρα Θεά. 

Τα φίδια που συστρέφονται στον αέρα καθώς τα κρατά στα απλωμένα χέρια της και το μικρό αιλουροειδές πάνω στο κεφάλι της υπαινίσσονται την κυριαρχία της θεάς στην άγρια φύση.

Ο Έβανς συνδέει την Θεά των Όφεων με την αιγυπτιακή Ουατζέτ και είναι προπομπός της Θεάς Ρέας,παρουσιάζει ομοιότητες με την Φρυγική Κυβέλη και την Εφέσια Αρτέμιδα.

 Υπάρχει η υπόθεση ότι τα ειδώλια των Θεών των Όφεων χρησιμοποιουνταν σε ιεροτελεστίες για την προστασία της γυναικείας γονιμότητας, της εμμηνόρροιας, της σύλληψης και της προσφοράς μητρικού γάλακτος.

Θεωρείται ότι η Θεά των Όφεων της Μινωικής Κρήτης ήταν η Αριάδνη που το όνομα της σημαίνει “τελείως αγνή”.

Το ειδώλιο της Θεάς των Όφεων είναι σταυρόσχημο. Ο σταυρός στην Μινωική Κρήτη ήταν ηλιακό σύμβολο. Όλα τα Μινωικά Ιερά είχαν πρόσοψη προς την ανατολή, ενώ πολλές τελετές γινόταν κατά την ανατολή του ηλίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ηλιακές ευθυγραμμίσεις στην αίθουσα του θρόνου.Οι Μινωίτες ξεκινούσαν την μέτρηση του έτους από το χειμερινό ηλιοστάσιο. (21/22 Δεκεμβρίου).