Ο χρυσός και το ασήμι ως μέταλλα χαρακτηρίζονται άφθαρτα. Ωστόσο όλα τα χρυσά και ασημένια κοσμήματα χρήζουν φροντίδας και ιδιαίτερης προσοχής προκειμένου να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους απόλαμβάνοντας τα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για την ασφαλέστερη χρήση τους, καθώς επίσης και για τη συντήρηση τους πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές.
Υπάρχουν περιστάσεις καθημερινά στη ζωή μας όπου καλό ειναι να απόφεύγουμε τη χρήση κοσμημάτων πιο αναλυτικά δεν πρέπει να φοράμε τα κοσμήματα μας:
- Κατά την έντονη σωματική άσκηση. Η παραγωγή ιδρώτα που σε κάποιους ανθρώπους είναι πιο όξινος δημιουργεί στο μέταλλο μία θαμπάδα ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει την οξείδωση του κοσμήματος.
- Κατά τον ύπνο. Καθότι δεν ελέγχουμε τις κινήσεις μας υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να καταστρέψουμε ένα κόσμημα .Παραδείγματος χάριν σε κοσμήματα που συνοδεύονται από αλυσίδες μπορεί εν αγνοία μας να τα πιάσουμε και άθελά μας να τα τραβήξουμε σπάζοντας η τσαλακώνοντας τις αλυσίδες πράγμα το οποίο σε κάποιες των περιπτώσεων δεν μπορεί να επιδιορθωθεί.
- Στη θάλασσα. Πέρα από τον κίνδυνο απώλειας κοσμήματος που είναι ευρέως γνωστός καθώς ουκ ολίγοι ήταν εκείνοι που έχασαν κοσμήματα αφού φορούσαν είτε σε κάποιο κύμα είτε σε κάποια απότομη βουτιά. Πρέπει να φυλάσσουμε τα κοσμήματα μας σε ασφαλές μέρος, το θαλασσινό νερό προκαλεί ιδιαίτερη θαμπάδα και στερεί από τα κοσμήματα τη φυσική τους λάμψη.
- Στο μπάνιο. Το ζεστό νερό σε συνδυασμό με τα αφρόλουτρα μπορούν να βλάψουν ένα κόσμημα καθώς με την υγρασία και τις διάφορες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα σαμπουάν τα κοσμήματα αλλοιώνονται σε χρώμα, γυαλάδα και λάμψη.
- Σε δουλειές με έντονη χειρονακτική εργασία. Απαγορεύεται η χρήση κοσμημάτων καθώς μπορεί αφενός να καταστραφεί το κόσμημα και αφετέρου να μας τραυματίσει.
- Όταν πραγματοποιούμε οικιακές εργασίες. Ακόμα και τα πιο μαλακά καθαριστικά (απόρρυπαντικό πιάτων) εμπεριέχουν χημικές ουσίες που στερούν τη γυαλάδα των κοσμημάτων πόσο μάλλον τα βαριά καθαριστικά όπως η χλωρίνη που έχει τη δυνατότητα να αλλοιώσει οπτικά ένα κόσμημα οσον αφορά τη γυαλάδα του και το χρώμα του. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να απόφεύγουμε τη χρήση κοσμημάτων, ή τουλάχιστον να τα προστατεύουμε φορώντας ειδικά γάντια.
- Όταν βάζουμε κολώνια άρωμα ή κρέμες σώματος. Θα ήταν συνετό να έχουμε βγάλει τα κοσμήματά μας και η χρήση τους να γίνεται σε γυμνό δέρμα και όχι πάνω σε αυτά καθώς οι χημικές και λιπαρές ουσίες των καλλυντικών μπορούν να θαμπώσουν τα κοσμήματα ή ακόμα και να προκαλέσουν την κατά μέρους οξείδωση τους. Κοσμήματα που είναι διακοσμημένα με πέτρες ζιργκόν ή άλλες ημιπολύτιμες πέτρες δεν είναι δυνατόν να διατηρήσουν τη γυαλάδα τους και τη λάμψη τους όταν κάνουμε χρήση των παραπάνω προϊόντων.
Αυτές είναι μερικές βασικές περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να απόφεύγεται η χρήση κοσμημάτων, προκειμένου να τα προστατεύσετε από τη φθορά της χρόνιας χρήσης τους. Φυσικά η σωστή απόθήκευση στις συσκευασίες τους μπορεί να τα προφυλάξει ακόμα και από τους παράγοντες που δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε όπως η υγρασία του περιβάλλοντος.