Ιστορία Κοσμημάτων, Μινωικός Πολιτισμός

ΤΟ ΚΡΙ-ΚΡΙ ή ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΙΓΑΓΡΟΣ

ΚΡΙ ΚΡΙ

Η αίγα ή αίγαγρος εξημερώθηκε 7.000 χρόνια π.Χ. και έτσι ανήκει στα αρχαιότερα κατοικίδια ζώα της ανθρωπότητας. Ο Κρητικός αίγαγρος αποτελούσε σύμβολο ελευθερίας και δύναμης για τους κρητικούς και λατρευόταν στην αρχαιότητα. Επίσης απεικονίζεται σε πολλές τοιχογραφίες. Η αίγα Αμάλθεια που έτρεφε με το γάλα της το μικρό Δία ήταν ζώο αυτού του είδους. Με τα κέρατά του αίγαγρου οι αρχαίοι πολεμιστές έφτιαχναν τόξα.

Ο Κρητικός αίγαγρος ή αγριοκάτσικο  είναι το μεγαλύτερο άγριο χερσαίο ζώο της κρητικής πανίδας. Το αρσενικό ζώο ονομάζεται αγρίμι ενώ το θηλυκό σανάδα, σύμφωνα με την κρητική διάλεκτο.Το αγρίμι ζούσε παλαιότερα σε όλους τους ορεινούς όγκους της Κρήτης αλλά λόγω του εντατικού κυνηγιού περιορίστηκε στα φαράγγια και τα δάση του Λευκών Ορέων στο φαράγγι της Σαμαριάς. Η λανθασμένη ονομασία ” κρι-κρι ” δόθηκε σε ένα αγρίμι που προσφέρθηκε ως δώρο στον Πρόεδρο της Αμερικής Τρούμαν.

Το μήκος του αίγαγρου  φτάνει τα 1,30 έως 1,40 μέτρα και το ύψος του τα 80 εκατοστά  και φτάνουν τα 40 κιλά. Τα αρσενικά φέρουν δύο κέρατα που κλείνουν πίσω στο κεφάλι και φτάνουν το ένα μέτρο ενώ στα θηλυκά είναι μικρότερα. Το αγριοκάτσικο είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και αλλάζει το χρώμα του τριχώματος του ανάλογα με την εποχή. Έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες έχει τρίχωμα ανοιχτό κάστανο και το χειμώνα γίνεται μαύρο ή σκούρο. Την εποχή του ζευγαρώματος, από Οκτώβριο μέχρι Νοέμβριο, το χρώμα του τριχώματος γίνεται πιο ανοιχτό. Στη ράχη έχουν μία σκούρα καφετιά γραμμή από το κεφάλι έως την ουρά, ενώ τα αρσενικά έχουν μεγάλο γένι.

Το αγρίμι  ζει σε βραχώδεις περιοχές με μεγάλη κλίση και μπορεί να κάνει άλματα πάνω από 8 μέτρα. Τα αρσενικά ζουν μοναχικά ενώ τα θηλυκά σε αγέλες μέχρι 500 ζώων. Η σανάδα γεννάει κάθε Μάιο, ένα έως δύο μικρά ,έπειτα από κυοφορία 170 ημερών. Τα μικρά ακολουθούν τη μητέρα τους αμέσως μετά τη γέννησή τους. Παύουν να θηλάζουν και φεύγουν από τη μητέρα τους μετά από 6 μήνες.
Την περίοδο του ζευγαρώματος το αρσενικό πλησιάζοντας στο σημείο όπου βρίσκεται το θηλυκό με τα μπροστινά του πόδια ρίχνει πέτρες στο μέρος της σανάδας καλώντας στην έτσι και συνεύρεση.

Τα αγριοκάτσικα είναι πολύ ντροπαλά ζώα και δεν πλησιάζουν τους επισκέπτες. Όταν αντιληφθούν την παρουσία κυνηγού που τα σκοπεύει με το όπλο του, εκτελούν πήδημα θανάτου στο κενό παραπλανώντας και παρασύροντας στο θάνατο τον ίδιο τον κυνηγό. Τα αγριοκάτσικα ζουν επί 12 έως 22 χρόνια. Κινδυνεύουν με εξαφάνιση και για το λόγο αυτό στην Ελλάδα το κυνήγι τους απαγορεύτηκε.

ΚΡΙ ΚΡΙ 2