Μινωικός Πολιτισμός

Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

THE PHAISTOS DISK

Ο δίσκος της Φαιστού είναι δίσκος ψημένου πηλού που δημιουργήθηκε τη 2η χιλιετία π.Χ. Βρέθηκε στις 03 Ιουλίου 1908 στο ανάκτορο της Φαιστού από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ και φυλάσσεται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.  
Στον δίσκο υπάρχουν συνολικά 241 σύμβολα,122 στην πρώτη πλευρά και 119 στην δεύτερη σε σπειροειδή διάταξη (από την περιφέρεια προς το κέντρο) τα οποία σχηματίζουν λέξεις που χωρίζονται με εγχάρακτες κάθετες γραμμές. Τα σύμβολα αποτυπώθηκαν στην επιφάνεια του δίσκου με λίθινες ή ξύλινες σφραγίδες, το κάθε σύμβολο είναι μία συλλαβή (συλλαβική γραφή) και ο συνολικός αριθμός των λέξεων είναι 61. Τα σύμβολα του δίσκου αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές, πουλιά, φυτά κ.α.
Η αποτύπωση των συμβόλων με σφραγίδες έγινε όταν ο πηλός ήταν ακόμα νωπός, γι αυτό και ο δίσκος της Φαιστού θεωρείται το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας καθώς τα σύμβολα και στις δύο πλευρές του έχουν αποτυπωθεί με κινητά στοιχεία (σφραγίδες).


Η διάμετρος του δίσκου είναι 16εκ, ενώ το πάχος του 2εκ. Παραμένει άγνωστο το περιεχόμενο του κειμένου αν και υπάρχουν διάφορες υποθέσεις σχετικά με αυτό. Σύμφωνα με την ανάλυση του δίσκου της Φαιστού από τον γλωσσολόγο Γκάρεθ Όουενς, η πρώτη πλευρά του δίσκου αναφέρεται σε μία έγκυο θεότητα που λάμπει, ενώ στην δεύτερη πλευρά γίνεται αναφορά στην θεότητα που δύει. Τα πιθανά ονόματα της θεότητας είναι Αστάρτη, Αραία, Αφροδίτη.
Σύμφωνα με άλλη υπόθεση πιθανών στον δίσκο της Φαιστού να είναι γραμμένο ένα ποίημα ηλικίας 4.000 ετών ή κείμενο ιερού ύμνου. Ο δίσκος της Φαιστού χρονολογείται περίπου το 1.850 π.Χ -1.600 π.Χ την περίοδο που στην Φαιστό ήταν σε χρήση τα ιερογλυφικά της Γραμμικής Α, μαζί με τα ιδεογράμματα του δίσκου. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι για την καταγραφή των θρησκευτικών κειμένων χρησιμοποιούσαν σύμβολα όπως αυτά του δίσκου σε σπειροειδή διάταξη, ενώ κείμενα διαχειριστικού ή οικονομικού χαρακτήρα, έγραφαν με πιο απλοποιημένα ιερογλυφικά της Γραμμικής  Α και αργότερα της Γραμμικής  Β γραφής.
Σύμβολα όπως αυτά του δίσκου της Φαιστού βρέθηκαν γραμμένα και σε πέλεκυ από το ιερό σπήλαιο του Αρκαλοχωρίου, καθώς και σε ένα πυραμοειδή λίθο από την περιοχή των Μαλίων.