Ιστορία Κοσμημάτων, Συμβουλές

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΤΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΚΑΡΑΤΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ

Το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης της περιεκτικότητας του χρυσού καθώς και του βάρους των πολύτιμων λίθων. Στα αρχαία ελληνικά η λέξη για το χαρούπι ήταν ”κεράτιον”, η οποία ήταν δάνειο από την αραβική λέξη girat, ενώ στα λατινικά συναντάται ως cerato από την οποία προέκυψε τελικά η γαλλική και αγγλική ονομασία carat.

Το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους. Το ένα καράτι (1 carat) ισούται με το 1/5 του γραμμαρίου δηλαδή 1ct=0,20 gr. Επειδή τα κεράτια (οι σπόροι χαρουπιού) έχουν ομοιομορφία στο μέγεθος και διατηρούν το βάρος τους αναλλοίωτο, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, οι χρυσοχόοι και οι αργυροχόοι της Βενετίας τους χρησιμοποιούσαν ως μονάδα βάρους για την μέτρηση του βάρους των πολύτιμων λίθων και μετάλλων. Τα καράτια στο χρυσό χρησιμοποιούνται ως μονάδα μέτρησης περιεκτικότητας χρυσού στο εκάστοτε κόσμημα. Στους πολύτιμους λίθους το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης του βάρους της πέτρας.

ΚΑΡΑΤΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ-ΧΑΡΟΥΠΙ

Χρυσά κοσμήματα υπάρχουν στην αγορά 6, 8, 9, 14, 18, 22 καρατίων. Θεωρούνται ότι ένα χρυσό κόσμημα χωρίζεται σε 24 κομμάτια χρυσού, τα καράτια αποτελούν τα κομμάτια ατόφιου χρυσού που το αποτελούν. Χρυσά κοσμήματα 6 καρατίων εντοπίζονται ελάχιστα ανά τον κόσμο και προέρχονται από ασιατικές χώρες όπως Ινδία και Κίνα, ενώ στην ελληνική αγορά δεν διατίθενται καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για τα κοσμήματα 8 καρατίων, ενώ για τα κοσμήματα 9 καρατίων χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ελάχιστα.

Στην ελληνική αγορά χρησιμοποιούνται κυρίως κοσμήματα 14 καρατίων τα οποία περιέχουν 58,33% ατόφιο χρυσό και 41,67% προκράματα. Επίσης περισσότερο διαδεδομένα στην ελληνική αγορά αλλά και παγκοσμίως είναι τα χρυσά κοσμήματα 18 καρατίων που περιέχουν 75% καθαρό χρυσό και 25% προκράματα. Τα χρυσά κοσμήματα 22 καρατίων θεωρούνται κοσμήματα πολυτελείας και κατασκευάζονται σπάνια. Η σύσταση τους είναι: 91,66% καθαρός χρυσός και 8,34% προκράματα. Σε κάθε κόσμημα αναγράφεται η καθαρότητα των μετάλλων του με το σύστημα “επι τοις χιλίοις”. Έτσι ένα κόσμημα 18 καρατίων με 75% ατόφιο χρυσό, σηματοδοτείται σαν 750. Αντίστοιχα τα κοσμήματα 14 και 22 καρατίων σηματοδοτούνται σαν 585 και 916. Ο χρυσός 24 καρατίων είναι υπερβολικά μαλακός για αυτό και δεν κατασκευάζονται κοσμήματα με αυτή την περιεκτικότητα.