Ιστορία Κοσμημάτων, Συλλογές Κοσμημάτων

ΤΟ ΜΑΤΙ ΦΥΛΑΧΤΟ

ΤΟ ΜΑΤΙ ΦΥΛΑΚΤΟ

Τα παλαιότερα χρόνια συχνά οι άνθρωποι απέδιδαν τις διάφορες κακοτυχίες, αρρώστιες, ατυχήματα σε κάποια κατάρα ή στην αρνητική επίδραση του βλέμματος κάποιου άλλου ανθρώπου. Για να προστατευτούν από το “κακό μάτι” φορούσαν φυλαχτά που απεικόνιζαν το μάτι. Μία παράδοση που έχει διατηρηθεί μέχρι τις ημέρες μας.

Για πρώτη φορά τέτοια σύμβολα εμφανίστηκαν σε πήλινα αντικείμενα, 5.000 χρόνια πριν στην Μεσοποταμία. Οι αρχαίοι Έλληνες ζωγράφιζαν το μάτι στην πλώρη των πλοίων τους για καλοτυχία και προστασία.

Το ματάκι σαν σύμβολο προστασίας από κάθε βασκανία υιοθετήθηκε από τους χριστιανούς, μουσουλμάνους, βουδιστές και ινδουιστές. Στην Τουρκία συναντούμε το “nazar” που είναι ένα μάτι από βαθύ μπλε γυαλί, ενώ στις Αραβικές χώρες έχουμε το “hasma” δηλαδή την παλάμη ενός χεριού στο κέντρο της οποίας υπάρχει ένα μάτι. Οι Μουσουλμάνοι τα αποκαλούν “Το Χέρι της Φατιμά” ενώ οι Εβραίοι “Το Χέρι της Μύριαμ”. Στην Βίβλο το ματάκι συμβολιζει το άγρυπνο μάτι του Θεού.

Τα φυλαχτά με το ματάκι προστατεύουν το άτομο που τα φοράει και διώχνει την κατάρα που πιστεύεται ότι μπορεί να του ρίξει ένα άλλο άτομο με το κακόβουλο βλέμμα του το οποίο κρύβει ζήλια, και αρνητική ενέργεια η λήψη της οποίας μπορεί να προκαλέσει αρρώστια, τραυματισμό, κακοτυχία. Το ματάκι όχι μόνο προστατεύει τον κάτοχο του από την αρνητική ενέργεια, αλλά και την αντανακλάει πίσω σ’αυτόν που την εκπέμπει. Όταν κάποιος φέρει φυλαχτό με το ματάκι προσελκύει την επιτυχία, την αγάπη και την ευτυχία.

Το πιο διαδεδομένο χρώμα που έχει το ματάκι είναι το βαθύ μπλε. Το ματάκι περιλαμβάνει τέσσερις ομόκεντρους κύκλους. Στο κέντρο υπάρχει ένας μαύρος κύκλος, ακολουθεί ένας γαλάζιος, στην συνέχεια ένας λευκός και εξωτερικά ένας κύκλος με σκούρο βαθύ μπλε χρώμα. Το μπλε χρώμα συμβολίζει την θετική ενέργεια, το γαλάζιο την υγεία και την ευεξία, το μαύρο την δύναμη και την ευημερία, ενώ το λευκό την αγνότητα και την ασφάλεια.

Δείτε την συλλογή Ματάκια