Ιστορία Κοσμημάτων

 ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

ΑΖΟΥΡΙΤΗΣ

Ο Αζουρίτης είναι ορυκτό του χαλκού με βαθύ μπλε χρώμα. Πολύ συχνά εξορύσσεται μαζι με μαλαχίτη, με αποτέλεσμα να παίρνουμε μπλε – πράσινες πέτρες.
 Βοηθά τον διαλογισμό, γεφυρώνει την ύλη με το πνεύμα. Για τους επιχειρηματίες είναι ισχυρό φυλαχτό.

ΑΙΜΑΤΙΤΗΣ

 Το όνομα του Αιματίτη προέρχεται από το κόκκινο σαν αίμα χρώμα κάποιων ποικιλιών του.Σφαιρίδια Αιματίτη έχουν βρεθεί στον Άρη, γεγονός που κατά τους επιστήμονες αποδεικνύει την ύπαρξη  νερού στον “ Κόκκινο πλανήτη”.Οι Ινδιάνοι καθώς και οι αρχαίοι Ρωμαίοι στρατιώτες τρίβονταν με αιματίτη για να είναι άτρωτοι. Ο Αιματίτης βοηθάει στην συγκέντρωση, στην ψύχραιμη στήριξη θέσεων και στην πειστική επιχειρηματολογία και ονομάζεται “πέτρα του μυαλού”, ιδιαίτερα δημοφιλής στους νομικούς κύκλους.Επίσης ενισχύει την μνήμη και την αυτοπεποίθηση και απαλλάσει από εμμονές και εθισμούς

ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ

Ο Αμέθυστος είναι παραλλαγή του ορυκτού χαλαζία,βιολετι ή μωβ χρώματος. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το πετράδι αυτό προστατεύει τον κάτοχο του από το μεθύσι. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έπιναν από κύλικες και ποτήρια διακοσμημένα με αμέθυστο.
Ο αμέθυστος είναι η πέτρα του διαλογισμού. Προάγει την δημιουργικότητα, το θάρρος, την αυτοεκτίμηση.

ΑΧΑΤΗΣ

Ο Αχάτης είναι ένα είδος χαλαζία – ημιδιαφανής με νερά. Δημιουργείται από την στερεοποίηση αερίων ατμών λάβας. Ονομάστηκε έτσι από τον ποταμό Αχάτη (πράσινος Αχάτης) της Σικελίας όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά. Στην Αρχαία Ρώμη πίστευαν ότι φορώντας τον Αχάτη στο αριστερό χέρι εξασφάλιζε την εύνοια των Θεών σχετικά με την καρποφορία της γης.

Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη ο Αχάτης πίστευαν ότι  προστάτευε από τους λοιμούς και τις επιδημίες. Στο μεσαίωνα έδιναν τη σκόνη του κοπανισμένου Αχάτη στους δαιμονισμένους για να διώξουν το κακό. Προστατεύει από το άγχος και τα άσχημα όνειρα, από το κακό μάτι, προσελκύει πιστούς φίλους και τον πλούτο.

ΙΑΣΠΙΣ  

Οι αποχρώσεις του Ιασπις είναι κίτρινος, κόκκινος, πράσινος και καφέ.Αυτό οφείλεται στα οξείδια του σιδήρου που υπάρχουν στη σύσταση του. Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον Ιασπι σε τελετές προσέλκυσης της βροχής.

Προσελκύει τον πλούτο, την τύχη και την αγάπη. Προστατεύει από την κακοποιό μαγεία, το κακό μάτι και χαρίζει μακροζωία.

ΚΑΡΝΕΌΛΗ Ή ΚΟΡΝΑΖΙΝΗ Ή ΣΆΡΔΙΟΣ

Η Καρνεόλη είναι ημιπολύτιμος λίθος ερυθροκαστανού χρώματος. Η ονομασία της προέρχεται από την λατινική λέξη “Cornum” που είναι το δέντρο κρανιά ή αγριοκερασιά που τα κόκκινα διαφανή φρούτα της μοιάζουν στον λίθο αυτό. Η Κορνεόλη χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικός λίθος από τους Μινωίτες και στα σφραγιστικά δαχτυλίδια από τους Ρωμαίους διότι η κορνεόλη δεν κολλάει στο ζεστό κερί.
 Η Κορνεόλη είναι σύμβολο ομορφιάς και ενισχύει την σεξουαλικότητα. Βοηθάει στην ευφράδεια και στην δημιουργία αισθήματος αυτοπεποίθησης.

ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ -ΗΛΕΚΤΡΟΝ  

  Το Κεχριμπάρι είναι απολιθωμένη ρητίνη. Είναι στερεοποιημένο ρετσίνι πεύκων  που δημιουργήθηκε πριν από 30 έως 90 εκατομμύρια χρόνια. Το κεχριμπάρι βρίσκεται σε όλο τον κόσμο.Κοιτάσματα του βρίσκονται επίσεις και στην Βόρεια Ελλάδα.

   Όταν καίει το κεχριμπάρι απελευθερώνει ευωδιαστό άρωμα πεύκου, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σαν λιβάνι στις θρησκευτικές τελετές. Το γνήσιο κεχριμπάρι απελευθερώνει ευωδία πεύκου όταν τσιμπηθεί με ζεστή βελόνα, ενώ το πλαστικό βγάζει δυσάρεστη μυρωδιά. Οι αρχαίοι Έλληνες  το ονόμαζαν “ήλεκτρον” ενώ ο Θαλής ο Μιλήσιος έκανε πειράματα μελετώντας το φαινόμενο στατικού ηλεκτρισμού, ο οποίος πήρε την ονομασία του από το “ήλεκτρον”.

   Η λέξη κεχριμπάρι προέρχεται από την αραβική λέξη “kahruba” που σημαίνει αυτό που ελκύει τα άχυρα, λόγω της γνωστής ιδιότητας του έλκει ελαφρά σώματα αφού το τρίψουμε πάνω σε ένα ύφασμα.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία όταν ο Ήλιος αναγκάστηκε να σκοτώσει τον Φαέθωνα για να σώσει τον κόσμο, οι αδελφές του Ηλιάδες πενθούσαν και τα δάκρυα τους που έπεφταν στη γη, έγιναν κεχριμπάρι.

Το κεχριμπάρι προσελκύει ερωτικούς συντρόφους και ευνοεί την γονιμότητα. Αποβάλλει την αρνητική ενέργεια από το σώμα και εξαγνίζει το πνεύμα και την καρδιά. Ελκύει την αγάπη,γαλήνη,ηρεμία,ισορροπία,θεραπεία,τον πλούτο και την τύχη και είναι σύμβολο μακροζωίας ,ζωτικότητας και νεότητας.
Βοηθάει στις παθήσεις του λαιμού και των αυτιών,της αναπνευστικής και της κοιλιακής χώρας.Εξισορροπεί τον θυρεοειδή.Προστατεύει από την ακτινοβολία και την ηλεκτρομαγνητική μόλυνση.Για τα μωρά βοηθάει στην διαδικασία της οδοντοφυΐας.

ΛΑΠΙΣ ΛΑΖΟΥΛΙ – ΛΑΖΟΥΡΙΤΗΣ

Ημιπολύτιμο πέτρωμα με βαθύ μπλε χρώμα. Στα λατινικά και περσικά, ο όρος Λάπις Λαζούλι σημαίνει γαλάζιος λίθος.
Το Λάπις Λάζουλι είναι ο λίθος της σοφίας και κατά την αρχαιότητα ήταν ιερός λίθος.Ενισχύει το μυαλό και την σκέψη,δίνει φώτιση και πνευματική διαύγεια.Βοηθάει στην υγιή εκδήλωση των συναισθημάτων. Όταν φοριέται σαν μενταγιόν στο στήθος συμβάλλει στην ένωση καρδιάς και νου. Εξαγνίζει το πνεύμα και τις σκέψεις μας, λειτουργεί κατά της κατάθλιψης και της εσωστρέφειας, ελκύει νέους φίλους και εξασφαλίζει την αγάπη των παλιών. Επίσης προστατεύει από την επιληψία και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Προστατεύει τις έγκυες γυναίκες από προωρες γεννησεις και αποβολές.

ΜΑΛΑΧΙΤΗΣ

Ο Μαλαχίτης είναι πράσινος πολύτιμος λίθος, διαφόρων αποχρώσεων. Η Ονομασία του προέρχεται από το φυτό μαλάχη (κοινώς μολόχα) καθώς έχει παρόμοιο χρώμα με τα φύλλα του.  Για την χρήση του στην κατασκευή κοσμημάτων ονομάζεται επίσης “ψευδής σμάραγδος” (ψευδοσμαράγδι). Στην Ελλάδα υπάρχει στα μεταλλεία Λαυρίου. Ο Μαλαχίτης αντιπροσωπεύει την ομορφιά του φυτικού βασιλείου και το πράσινο χρώμα του είναι το χρώμα του τσάκρα της καρδιάς προσφέροντας τής δύναμη και ζωτικότητα. Στην Αρχαία Αίγυπτο υπήρχαν ορυχεία εξόρυξης μαλαχίτη στο Σουέζ και στο Σινά από 4000 π.Χ και χρησιμοποιούσαν την σκόνη του ως καλλυντικό και σκιά για τα μάτια και τα βλέφαρα.

 Οι κολώνες του ναού της Αρτέμιδας στην Έφεσο,της Αγίας Σοφίας στην Κων/πολη και του ναού του Αγ. Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη ήταν επενδεδυμένες με Μαλαχίτη.

Στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγ. Πετρούπολης υπάρχει “δωμάτιο από μαλαχίτη”.

Ο Μαλαχίτης συμβολίζει την τύχη, απωθεί την αρνητική ενέργεια, φέρνει αρμονία στα συναισθήματα μας, φροντίζει για την ισορροπία του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και των νοητικών ικανοτήτων. Προσελκύει την αγάπη ,την ειρήνη,την προστασία, την επιτυχία και βοηθάει όσους είναι άτυχοι στον έρωτα. Βοηθά στην πραγματοποιήση τολμηρών σχεδίων.

ΜΑΤΙ ΤΙΓΡΗΣ

Το Μάτι της Τίγρης είναι μία ημιδιάφανη ποικιλία χαλαζία με γραμμωτό ιριδισμό, χρυσαφί και καφέ χρώματος. Ο ιριδισμός αυτός που δημιουργείται από τις εναλλαγές χρυσαφί και καφέ χρώματος πάνω στην πέτρα στα γαλλικά λέγεται chatoyancy που στα ελληνικά σημαίνει “ μάτι της γάτας”.  Επίσης πήρε την ονομασία της λόγω του ότι η λάμψη του μοιάζει με αυτή του ματιού της τίγρης. Στις Ινδίες πίστευαν  ότι το Μάτι της Τίγρης προστάτευε από τους κατώτερους δαίμονες και τα στοιχεία της φύσης, ενώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι Στρατιώτες φορούσαν  πάνω τους Μάτι της Τίγρης με χαραγμένα σύμβολα για προστασία στη μάχη.

θεωρείται η πέτρα της τύχης συμβολίζοντας τον πλούτο και την αφθονία. Αντιστοιχεί στα ζώδια Κριός, Ταύρος, Δίδυμοι, Λέων, Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης, Αιγόκερως.

Προστατεύει από τη βασκανία, το γεωπαθητικό στρες και τα ατυχήματα.

Βοηθά στην ενόραση και στο να συνειδητοποιούμε τα ταλέντα μας. Ελέγχει την αρσενική και τη θηλυκή ενέργεια μέσα μας.

ΜΟΡΓΚΑΝΙΤΗΣ

 Ο Μοργκανίτης είναι πολύτιμος λίθος που έχει ροζ χρώμα και το όνομα του προέρχεται από τον Αμερικανό τραπεζίτη J.P Morgan, ο οποίος χάρισε την συλλογή ορυκτών του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Ονομάζεται και “ροζ σμαράγδι” ή “ τριαντάφυλλο του Βηρυλλίου”. Υπάρχει Μοργκανίτης και σε αποχρώσεις μωβ και ροδάκινου.
Ο Μοργκανίτης συχνά ξεπερνά σαν πολύτιμος λίθος την αξία του διαμαντιού όταν είναι σε κόσμημα. Είναι σπάνιο πέτρωμα και εντοπίζεται βαθιά μέσα στη γη, σε εκρηξιγενή πλουτώνια πετρώματα.
 Προστατεύει από τα καθημερινά προβλήματα των σχέσεων. (οικογενειακές διχόνοιες, σεξουαλικές απάτες κ.λ.π.). Ενδυναμώνει τη συζυγική σχέση. Αντιμετωπίζει τις γυναικολογικές παθήσεις, προσελκύει φίλους και διατηρεί την αγάπη. Διώχνει το άγχος και βοηθά το νευρικό σύστημα.

ΝΕΦΡΙΤΗΣ

Ο Νεφρίτης έχει κυρίως σκούρο πράσινο χρώμα και σπανίως κίτρινο-καφέ ή λευκό.

Παρουσιάζει θαμπή λάμψη. Το όνομα του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “νεφρός λίθος” που πιθανολογείται ότι δόθηκε είτε από το χρώμα που έχουν οι πέτρες στα νεφρά, ή ως θεραπευτική χρήση κατά  αυτών.
Λόγω της σκληρότητας του, χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την κατασκευή εργαλείων και αργότερα διακοσμητικών. Οι Σουμέριοι πίστευαν πως ο Νεφρίτης μπορεί να λύνει τα απρόβλεπτα προβλήματα της ζωής. Οι Κινέζοι εδώ και 5.000 χρόνια τον θεωρούν “ πέτρα της αθανασίας”.

Προστατεύει τα μικρά παιδιά και τα νεογέννητα.
Δραστηριοποιεί τις ιδέες και κάνει την κάθε εργασία να φαίνεται λιγότερο περίπλοκη.
 Διώχνει την απογοήτευση, προστατεύει από τραυματισμούς και ατυχήματα.
Φέρνει ισορροπία, ειρήνη, γνώση, γαλήνη, μακροζωία.

Ο ΟΝΥΧΑΣ

Ο Όνυχας είναι μία ποικιλία αχάτη. Η Ελληνική ονομασία του σχετίζεται με τις γραμμώσεις που εμφανίζονται στο νύχι του δαχτύλου αρκετών ζώων.Ο Όνυχας εμφανίζει επάλληλα στρώματα ανοιχτόχρωμου και σκουρόχρωμου υλικού.   Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Έρως με ένα βέλος έκοψε τα νύχια της Αφροδίτης ενώ εκείνη κοιμόταν, τα κομμάτια των οποίων σκόρπισαν πάνω στην άμμο και οι μοίρες τα μετέτρεψαν σε πέτρα. -όνυχας. Προστατεύει από το κακό το μάτι και την ανθρώπινη επιβουλή.  

Ενθαρρύνει την ευτυχία και την καλή τύχη, προσδίδει αυτοπεποίθηση. Ευνοεί τον εσωτερικό διάλογο και την ενόραση. Επηρεάζει τα ζώδια του Κριού, του Αιγόκερου, του Ζυγού και του Ταύρου.

 Ο ΟΠΑΛΙΟΣ

Ο Οπάλιος είναι πολύτιμος λίθος που δημιουργείται σε ιζηματογενή πετρώματα. Εμφανίζει ιριδισμούς ουράνιου τόξου ανάλογα με την γωνία παρατήρησης.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μέσα στον Οπάλιο ζούσε το πνεύμα της αλήθειας και πως μπορούσε να αποκαλύψει το μέλλον του κατόχου του.

Πίστευαν ότι όταν ο κάτοχος του βρισκόταν σε κίνδυνο θάμπωνε. Οι Άραβες πίστευαν πως πέφτει από τον ουρανό μαζί με τις αστραπές και το θεωρούσαν τυχερό πετράδι.

Στον Μεσαίωνα το ονόμαζαν  “οφθά+λμιο” γιατί πίστευαν ότι θεραπεύει παθήσεις των ματιών.
Απηχεί στο τσάκρα του λαιμού και βοηθά την επικοινωνία,την επίτευξη των στόχων και ηρεμεί τα συναισθήματα.

Το οπάλιο πιστεύεται πως προσελκύει τα χρήματα,τον πλούτο,την αφθονία και φέρνει επιτυχία στον οικονομικό τομέα.Ελκύει την πρόοδο και φέρνει τύχη .Διώχνει τη θλίψη και φέρνει ελπίδα,θετικές σκέψεις,αντοχή,πίστη και συγχώρεση.

Βοηθάει τους καλλιτέχνες να δίνουν σε αυτό που κάνουν, τον καλύτερο τους εαυτό. Αυξάνει την ψυχική ευφορία.

Ο ΟΨΙΔΙΑΝΟΣ

Ο Οψιανός ή Οψιδιανός είναι ηφαιστειογενές πέτρωμα. Από την παλαιολιθική εποχή χάρη στην αυθεντικότητα του χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή λεπίδων με κοφτερές ακμές, που χρησίμευαν ως μαχαίρια και ξυράφια. O Οψιανός εκτός από την κατασκευή εργαλείων χρησιμοποιήθηκε και για διακοσμητικούς σκοπούς γιατί ως γυαλί μπορεί να παρουσιάζει διαφορετική εμφάνιση ανάλογα με τον τρόπο που κόβεται.

Στην αρχαιότητα ο Οψιδιανός ονομάζεται Λιπαραίος λίθος σύμφωνα με τον Θεόφραστο, διότι υπήρχε στις Λιπάρες Νήσους ή Νησιά του Αιγαίου ΒΔ του πορθμού της Μεσσήνης. Στην εποχή των λίθων και την εποχή του χαλκού, στην περιοχή του Αιγαίου κατασκευάστηκαν εργαλεία και όπλα από σκληρό οψιδιανό, που προερχόταν από την Μήλο. Ο Οψιδιανός είναι γυαλί μαύρου χρώματος και δημιουργείται κατα την ηφαιστειακή έκρηξη. Μετά την ηφαιστειακή έκρηξη το επιφανειακό στρώμα της υγρής λάβας ψύχεται απότομα και γίνεται γυαλί, ενώ το κατώτερο στρώμα της λάβας κρυσταλλοποιείται σε μια αργή διαδικασία.

Ο Οψιδιανός προστατεύει τους ευαίσθητους ανθρώπους, διώχνει την αρνητική ενέργεια, μειώνει τις εντάσεις και ενισχύει την σκέψη. Προστατεύει από κάθε επιβουλή αφού επιστρέφει την κακή πρόθεση σε εκείνον που την στέλνει.

ΡΟΖ ΧΑΛΑΖΙΑΣ

Ροζ χαλαζίας (ή απαλή αγάπη) είναι η βασική πέτρα του κέντρου της καρδιάς. Ο ροζ χαλαζίας είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ορυκτό στη φύση.
Μειώνει την θλίψη, προσελκύει τον έρωτα και την αγάπη. Βοηθάει να νιώθουμε χαρά και ευτυχία. Αναφέρεται και ως “η πέτρα της καρδιάς”. Ο ροζ χαλαζίας σχετίζεται με την εσωτερική ειρήνη, την εξισορρόπηση των συναισθημάτων, την αρμονία, την συγχώρεση, την ευγένεια, την συμπόνια και την ανοχή.

ΡΟΥΜΠΙΝΙ

Το ρουμπίνι είναι πολύτιμος λίθος με κόκκινο χρώμα και το όνομα του προέρχεται από την λατινική λέξη ruber η οποία σημαίνει κόκκινο. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν “ σάπφειρος πορφυρίτης”  Θεωρείται ένας από τους τέσσερις πολύτιμους λίθους μαζί με το διαμάντι, το ζαφείρι και το σμαράγδι. Είναι το δεύτερο σε σκληρότητα ορυκτό μετά το διαμάντι.

Λόγω του κόκκινου χρώματος του, το ρουμπίνι συμβόλιζε στην αρχαιότητα την δύναμη και την ζωτικότητα του αίματος.  Πίστευαν ότι ανυψώνει το θάρρος και φέρνει επιτυχίες στην αγάπη και στην μάχη.
 Το ρουμπίνι θεωρείται ο γενέθλιος λίθος του μήνα Ιουλίου και είναι ιδανικό δώρο για την 15η και την 40η επέτειο γάμου ενός ζευγαριού.

Το χρώμα και η καθαρότητα του επηρεάζουν την αξία του ρουμπινιού. Το καλύτερο χρώμα θεωρείται “ το αίμα περιστεριού”.

Λόγω του ότι το ρουμπίνι δεν οξειδώνεται και έχει υψηλή σκληρότητα χρησιμοποιείται στην ωρολογοποιία.

Το ρουμπίνι εντείνει την σεξουαλική δραστηριότητα. Προστατεύει από την μαύρη μαγεία. Ενισχύει τις διοικητικές ικανότητες και την αυτοπεποίθηση. Ελκύει τον πλούτο και χαρίζει δύναμη και αισιοδοξία.

ΣΕΡΠΕΝΤΙΝΗΣ  ή  ΟΦΙΤΗΣ  ή   ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ

Ο Οφίτης είναι ηφαιστειακό πέτρωμα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Οφίτης λίθος (από το όφις = φίδι), λόγω της ομοιότητας του με το στικτό και φολιδωτό δέρμα των φιδιών. Επίσης το χρησιμοποιούσαν στην Ρωμαϊκή εποχή για θεραπεία από τις κεφαλαλγίες και τα δαγκώματα φιδιών. Την εποχή του χαλκού και στην Μινωική Κρήτη χρησιμοποιήθηκε ως αρχιτεκτονικό δομικό υλικό σε ανακτορικά ή άλλα κτίσματα, αλλά και σαν πρώτη ύλη για κατασκευή σφραγίδων, μικρογραφιών, εργαλείων και τελετουργικών αντικειμένων ( πυξίδες, τράπεζες προσφορών). Στην Κρήτη εντοπίζεται στην περιοχή  του Μαλεβιζίου.
 Απομακρύνει το άγχος, τις αρνητικές σκέψεις και την θλίψη. Καταπολεμά την υπογλυκαιμία και το διαβήτη.
Βοηθάει στον διαλογισμό και την πνευματική εξερεύνηση. Υποστηρίζει την αγάπη, την μεταφυσική, την θεραπεία και την σοφία.

ΣΜΑΡΑΓΔΙ

Το Σμαράγδι είναι πολύτιμος λίθος και έχει βαθύ πράσινο χρώμα. Οι αρχαίοι Έλληνες με τον όρο “ σμάραγδος” εννοούσαν τους πράσινους πολύτιμους λίθους. Τα πρώτα ορυχεία σμαραγδιού υπήρχαν την εποχή του χαλκού στην Ερυθρά θάλασσα και στην Αίγυπτο. Η Κλεοπάτρα στόλιζε τις βασιλικές ενδυμασίες της με σμαράγδια.
Σήμερα τα μεγαλύτερα ορυχεία Σμαραγδιού βρίσκονται στην Κολομβία και στην Ζάμπια.
Το σμαράγδι είναι σύμβολο πλούτου , μοναδικότητας, σοφίας και αγάπης. Αυξάνει τις ψυχικές δυνάμεις και είναι κατάλληλο για διαλογισμό και χαλάρωση. Προστατεύει από την αρνητική ενέργεια, χαρίζει ισορροπία και γαλήνη στο σώμα και στη καρδιά. Το σμαράγδι συμβολίζει την ελπίδα για ζωή, την αναγέννηση και την ανάπτυξη.
Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι αυτός που φορούσε σμαράγδι, μπορούσε να προβλέψει το μέλλον και μπορούσε να προστατευτεί από την μαγεία.Όταν τοποθετούσαν την πέτρα κάτω από την γλώσσα,μπορούσαν να αποκαλύψουν την αλήθεια.
Το σμαράγδι ήταν ένας από τους τέσσερις πολύτιμους λίθους που έδωσε ο θεός στον βασιλιά Σολομώντα. Γιάτρευε από τη χολέρα και την μαλάρια.

ΤΙΡΚΟΥΑΖ

Το Τιρκουάζ είναι πολύτιμος λίθος γαλαζοπράσινου χρώματος. Η ονομασία του προέρχεται από την γαλλική λέξη turquoise, η οποία σημαίνει τούρκικο.Τον Μεσαίωνα οι ευρωπαίοι έμποροι αγόραζαν το τιρκουάζ από τα Τουρκικά παζάρια αλλά ο δε λίθος προερχόταν από την Περσία.
Οι αρχαίοι Έλληνες το τιρκουάζ το ονόμαζαν καλλαΐτης ή καλλαΐς λίθος, δηλαδή καλή πέτρα. Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί το έχουν χρησιμοποιήσει ως φυλαχτό και διακοσμητικό στα κοσμήματα. Το τιρκουάζ είναι ένας από τους πρώτους πολύτιμους λίθους που εξορύχθηκαν.
θεωρείται το πετράδι του έρωτα και της φιλίας. Προστατεύει από την βασκανία και την κατάθλιψη.Τονώνει την αυτοπεποίθηση,δίνει δύναμη,θάρρος και θετική ενέργεια.
Φέρνει κέρδη ,επιτυχίες και χαρίζει αξιώματα και κοινωνική καταξίωση. Προσφέρει τύχη, σοφία, πλούτο και αισιοδοξία.

ΣΕΛΗΝΟΛΙΘΟΣ – ΦΕΓΓΑΡΟΠΕΤΡΑ

Το όνομα του προέρχεται από την ομοιότητα που έχει το χρώμα του με το χρώμα της σελήνης δηλαδή λευκό με γαλάζια ανταύγεια.
Ο Σεληνόλιθος (ή φεγγαρόπετρα) υποδηλώνει τις φάσεις γέμισης και χάσης της σελήνης , συμβολίζοντας τον κύκλο της αλλαγής. Βοηθάει την πνευματική εργασία και τον διαλογισμό.  Δημιουργεί ενεργειακό φράχτη γύρω από το σπίτι, δημιουργώντας ένα ασφαλή και φυσικό χώρο αν τοποθετηθεί εσωτερικά στις τέσσερις γωνίες του σπιτιού.  Οι Ρωμαίοι πίστευαν πως έκρυβε μέσα της την δύναμη της Αρτέμιδας, της θεάς της Σελήνης και χάριζε νίκη, υγεία, και σοφία σε όποιον την φορούσε. Στην Ινδία θεωρείται ένα από τα ιερότερα πετράδια και λέγεται πως μέσα σε κάθε φεγγαρόπετρα, κατοικεί ένα πνεύμα.
Η φεγγαρόπετρα είναι ένα φυλαχτό ομορφιας, αγάπης, έρωτα και μακροζωίας. Προστατεύει τις γυναίκες και την φύση, ενισχύει τις προφητικές και παραψυχικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα μας.
Χαρίζει υγεία, μακροζωία, γαλήνη, ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη και ανανεώνει τα λευκά αιμοσφαίρια. Αντιστοιχεί στα ζώδια Ταύρος, Καρκίνος, Παρθένος , Αιγόκερως, Δίδυμοι και Ζυγός.
 Είναι εξαιρετικός για την γαλουχία και την φροντίδα των μικρών παιδιών.

ΧΑΛΑΖΙΑΣ

Ο Χαλαζίας  είναι γνωστός  και με το όνομα “Κουάρτζ” (Quartz).Έχει αρκετά χρώματα και ποικιλίες εκτόσ από το κλασικό διάφανο χρώμα.
Πήρε το όνομα του από την Ελληνική λέξη ”χάλαζα” που σημαίνει χαλάζι,αφού πολλοί στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν στερεοποιημένο νερό.
Είναι δε γνωστός από τους πρωτόγονους λαούς που τους απέδιδαν πολλές και μαγικές δυνάμεις.
Ο Χαλαζίας χρησιμεύει για την παρασκευή γυαλιού και την κατασκευή συσκευών και μικροτσίπ των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Είναι ισχυρός καθαριστής του περιβάλλοντος,του νερού του σώματος,της αύρας και της σκέψης.Είναι αντικαταθλιπτικός,χαρίζει ηρεμία,αρμονία,αντοχή,θετικές σκέψεις και απομακρύνει τους φόβους και τους εφιάλτες.
Ο χαλαζίας τονώνει τον οργανισμό, δίνει θάρρος, θετική ενέργεια και προστασία.Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και φέρνει το σώμα σε ισορροπία .Βοηθάει κάθε καινούργια αρχή και φέρνει τον πλούτο και την αρμονία. Προστατεύει από το γεωπαθητικό στρες και τις ακτινοβολίες.

ΧΛΩΡΙΤΗΣ

Το όνομα του προέρχεται από τη λέξη χλωρός λόγω του πράσινου  χρώματος του. Ο χλωρίτης ανοίγει το δρόμο της καρδιάς, χαρίζοντας ουσιαστική ζωή και όχι απλή επιβίωση. Προστατεύει από αρνητικές ενέργειες και ψυχικές επιθέσεις. Εμπνέει τον αυθορμητισμό και την αυτοεκτίμηση.

ΧΡΥΣΌΚΟΛΛΑ

Το όνομα της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “χρυσός” και “κόλλα” λόγω της ομοιότητας της με το υλικό που ήταν, κατά την αρχαιότητα σε χρήση για τις συγκολλήσεις χρυσού.

Τη χρησιμοποιούσαν σαν υλικό κατασκευής κοσμημάτων. Ενθαρρύνει την αυτογνωσία και την εσωτερική ισορροπία. Φέρνει προσωπικό και επαγγελματικό πλούτο. Εμπνέει την δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση.  

ΧΡΥΣΟΛΙΘΟΣ

Ο Χρυσόλιθος έχει ελαιοπράσινο-βαθύ πράσινο χρώμα.Η λέξη Χρυσόλιθος προέρχεται από τους αρχαίους λαούς, καθώς πίστευαν πως περίκλειε μέσα του τη δύναμη του Ήλιου.

Ο Χρυσόλιθος είναι ο λίθος της αισιοδοξίας, δίνει ενέργεια, κουράγιο και θετική στάση. Προστατεύει από την ζήλια, την κακοτυχία, την κατάθλιψη τις συναισθηματικές διαταραχές. Επίσης ο Χρυσόλιθος δημιουργεί στο σώμα και στο περιβάλλον ένα απροσπέλαστο ενεργειακό φράχτη. Προστατεύει τον έρωτα και τον γάμο. Φέρνει χρήμα, δόξα, αναγνώριση.
Κατευνάζει το θυμό, τη ζήλεια, τον εκνευρισμό και λειτουργεί αντικαταθλιπτικά διώχνοντας το έντονο στρες.Βοηθάει στην απόκτηση παιδιών και τα προστατεύει.